Dnia 24 września Gminny Ośrodek Kultury w Świnicach Warckich zrealizował wydarzenie pt. Dzień Rybaka i Ziemniaka „Z Ikrą”, przy aktywnym współudziale mieszkańców sołectwa Świnice Warckie i Głogowiec, Koła Gospodyń Wiejskich w Stemplewie i Świnicach Warckich oraz Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Była to impreza, podczas której przybyli goście mogli obserwować pokaz gotowania zupy rybnej, który został poprowadzony przez mistrza kuchni, uczestnika programu MasterChef. Do przygotowania tejże zupy zostały wykorzystane zasoby rybne od okolicznych dostawców, co wpłynęło na niepowtarzalny smak i jakość potrawy.
Imprezę rozpoczął wjazd Królowej Bulbiatki i Króla Tartufla. Zorganizowano konkursy ziemniaczano-plastyczne (na rzeźbę ryby w ziemniaku) i sprawdzające wiedzę, zabawy plastyczne z malowaniem drewnianych rybek – magnesów oraz malowaniem rybek na torbach lnianych. Ponadto, przybyli goście mogli odwiedzić stoiska promocyjne lokalnych producentów ryb, a także stoiska przygotowane przez KGW i UTW, na których zaserwowane zostały m.in. potrawy rybne, ziemniaczane i soki owocowe. Imprezę uświetniły występy amatorskich zespołów ludowych, w tym działający na terenie gminy Świnice Warckie zespół ludowy „Świniczanki”, pielęgnujący tradycje ziemi łęczyckiej. Co więcej, gościnnie wystąpił także zaproszony zespół pieśni i tańca. Uczestnicy wydarzenia bardzo dobrze się bawili i z pewnością nie wrócili głodni do swych domów.
Natomiast już niebawem odbędzie się kolejna impreza dofinansowana w ramach naboru 2/2022. Stowarzyszenie Kreatywny Parzęczew organizuje wydarzenie pn. „Ryba na okrągło – gospodarka cyrkularna w rybołówstwie”, co stanowi między innymi odpowiedź na trendy panujące w Gminie Parzęczew, która aktywnie promuje życie w zgodzie z naturą. Także o tej imprezie pracownicy RLGD „Z Ikrą” będą informowali na bieżąco poprzez umieszczenie informacji na Facebooku oraz stronie internetowej.
Operacja ta będzie zrealizowana w nowo otwartym Regionalnym Centrum Rozwoju w Parzęczewie (RCR), który stanowi lokalny ośrodek do kreowania aktywności społecznej, posiada warunki do rozwoju kapitału ludzkiego oraz realizacji wielu oddolnych inicjatyw społecznych, umożliwiając jednocześnie rozwój tożsamości społeczności wiejskiej poprzez przyczynianie się do poprawy warunków funkcjonowania osób i rodzin.
Uczestnicy tejże imprezy będą mieli okazję zobaczyć pokazy kulinarne z przyrządzania ryb. Profesjonalni kucharze przeprowadzą jednocześnie warsztaty kulinarne dla młodzieży, których tematem przewodnim będzie ryba pod różną postacią. Zostanie ugotowana i pokazana krok po kroku zupa rybna. Dania z ryb, których smak pokreślą starannie dobrane przyprawy zostaną sporządzone przez doświadczonych kucharzy z pasją do gotowania, których umiejętności i indywidualne podejście sprawią, że serwowane dania zagwarantują niezapomniane doznania kulinarne. Podczas warsztatów zostaną zachowane wszelkie nomy bezpieczeństwa i czystości. Ponadto, będą wykorzystane zasoby rybne od okolicznych dostawców (z okolicznych stawów rybnych) działających na terenie RLGD „Z Ikrą”.
Podczas pokazu uczestnicy spotkania dowiedzą się m.in. o zdrowotności jedzenia ryb, poznają typowe polskie gatunki ryb m.in. karpie, sandacze, amury, jesiotry i dowiedzą się jak rozpoznać ich świeżość. Prowadzący przybliży uczestnikom także temat warunków hodowli i połowu ryb oraz czynników wpływających bezpośrednio na ich wzrost.
Pani Prezes Rybackiej Lokalnej Grupy Działania „Z Ikrą” Jolanta Pęgowska serdecznie zaprasza wszystkich mieszkańców oraz zainteresowanych do wzięcia udziału w tejże imprezie, która zamknie cykl wydarzeń związanych z promocją tradycji rybackich na terenie RLGD.
Należy dodać, że wydarzenia te są realizowane w ramach działania Realizacja lokalnych strategii rozwoju kierowanych przez społeczność, objętego Priorytetem 4. „Zwiększenie zatrudnienia i spójności terytorialnej”, zawartego w Programie Operacyjnym „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020.
– Każde z tych wydarzeń ma za zadanie uzmysłowić mieszkańcom jak bardzo zakorzenione są na naszym ternie tradycje rybackie, wędkarskie i spróbować je pokazać czy wykorzystać na nowo. To nie prawda, że w centralnej Polsce nie ma wody czy rybaków, a nasze działania pokazują, że łódzkie rybactwem stoi – mówiła Jolanta Pęgowska Prezes Zarządu Rybackiej Lokalnej Grupy Działania „Z Ikrą”.