„Od ikry do stołu – hobby, ekologia, zdrowie, praca – warsztaty dla dzieci ze szkółek wędkarskich z ternu gminy Dalików, Świnice Warckie i Konstantynów Łódzki”

Operacja został zrealizowana z trzema partnerami:

Okręg Polskiego Związku Wędkarskiego w Sieradzu
Szkoła Podstawowa w Dalikowie
Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczych i Rehabilitacyjnych w Stemplewie

Cel operacji: przeszkolenie dzieci i młodzieży ze szkółek wędkarskich przy placówkach szkolnych i wychowawczych na terenie gmin: Dalików, Świnice Warckie i Konstantynów Łódzki z zakresu zachowania bioróżnorodności i równowagi hydrologicznej, wpływu krótkich łańcuchów dostaw żywności na jej jakość, wartości odżywcze i wpływ na środowisko naturalne, systemów jakości żywności oraz przygotowywania tradycyjnych potraw z ryb słodkowodnych.

Przeszkolenie z ww. zakresu dzieci i młodzieży z różnych placówek, w tym młodzież z problemami wychowawczymi lub niepełnosprawnościami, stanie się inspiracją do dalszego kształcenia w tym kierunku, poszukiwania pracy lub tworzenia miejsc pracy, co wpłynie na wsparcie włączenia społecznego, ograniczenia ubóstwa i rozwój gospodarczy na obszarach wiejskich.

Wspólna realizacja operacji przez ośrodki szkolno-wychowawcze, ekspertów z poszczególnych dziedzin oraz RLGD spowoduje zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich, będzie katalizatorem dla dalszej współpracy, ułatwi wymianę wiedzy i doświadczeń.

Efekt realizacji operacji: podniesienie wiedzy minimum 40 dzieci i młodzieży ze szkół i placówek wychowawczych z terenu gmin: Dalików, Świnice Warckie i Konstantynów Łódzki działających w ramach szkółek wędkarskich z zakresu zachowania bioróżnorodności i równowagi hydrologicznej, wpływu krótkich łańcuchów dostaw żywności na jej jakość, wartości odżywcze i środowisko naturalne, systemów jakości żywności oraz przygotowywania tradycyjnych potraw z ryb słodkowodnych.

Relacja

W dniach 22-25 czerwca 2020 roku, w ramach projektu pn.: „Od ikry do stołu – hobby, ekologia, zdrowie, praca – warsztaty dla dzieci ze szkółek wędkarskich z terenu gmin Dalików, Świnice Warckie i Konstantynów Łódzki.”, konkurs nr 4/2020 dla partnerów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na wybór operacji, które będą realizowane w 2020 r. w ramach dwuletniego planu operacyjnego
na lata 2020–2021, organizowane były szkolenia/warsztaty.

Pierwotne plany trochę pokrzyżował nam stan epidemii COVID-19, zmuszając do przesunięcia terminu i wprowadzeniu zmian organizacyjnych. Chcąc zapewnić jak największe bezpieczeństwo sanitarne, zdecydowaliśmy o zorganizowaniu wszystkich 4 szkoleń/warsztatów w Hotelu Jan Sander. Musieliśmy także zaprosić młodzież z innej, aktywnej Szkółki Wędkarskiej, ponieważ młodzież z Zakładu z Ignacewa miała ministerialny zakaz opuszczania placówki. Może uda się nam zorganizować dla nich podobne zajęcia w innym terminie.

Pierwszą grupą były dzieci i młodzież ze Szkółki Wędkarskiej z Uniejowa wraz z opiekunami, drugiego dnia szkoliła się młodzież z ze Szkółki Wędkarskiej z Dalikowa, trzeciego ze Szkółki Wędkarskiej ze Świnic Warckich i czwartego ze Szkółki Wędkarskiej przy Zespole Placówek Edukacyjno-Wychowawczych i Rehabilitacyjnych w Stemplewie.

Dzień zaczynał się od szkolenia teoretycznego prowadzonego przez przedstawiciela Okręgu Polskiego Związku Wędkarskiego z Sieradza. Młodzi wędkarze dowiadywali się o zasadach uzyskania i korzystania z Karty Wędkarskiej, zadań i obszarze działalności PZW, w tym również w zachowanie bioróżnorodności i dbania o zachowanie równowagi hydrologicznej. Pokazywane były filmy z prac z wylęgarni i przy zarybianiu. Wszyscy uczestnicy otrzymali publikacje promujące wędkarstwo.
Następnie Krzysztof Nowak, z wykształcenia ichtiolog, od wielu lat gospodarujący na stawach rybnych, opowiadał o pracy na stawach. W przywiezionym basenie pokazywał najczęściej spotykane na łowiskach ryby, opowiadał o ich biologii i zwyczajach.
Teoretyczną część szkolenia kończył wykład nt. systemów jakości żywności oraz krótkich łańcuchów dostaw omawiany przez szefa kuchni Marcina Piotrowskiego.

Po drugim śniadaniu, przygotowywanym przez Hotel, młodzież z opiekunami ubierała się w fartuchy i rozpoczynała warsztaty kulinarne. W kuchni, pod okiem Marcina Piotrowskiego i Maćka Rękawka, oprawiane były karpie i pstrągi, z których przygotowane były różne potrawy. Menu zmieniało się odrobinę w poszczególnych grupach. Zawsze przygotowywane były dwie przystawki: karp „gotowany” w soku z cytryny, czyli ceviche i tatar z karpia z dodatkiem kaparów, cebuli, ogórka kiszonego i sosu sojowego. Do tego w ramach potraw na ciepło, z pozostałości z filetowania ryb gotowany był wywar, na bazie którego była przygotowywana zupa rybna na sposób azjatycki z dodatkiem mleka kokosowego, trawy cytrynowej, limonki, kolendry i ostrej papryczki. Jako drugie dania przygotowywane były burgery z kotletem z karpia, mnóstwem zieleniny, pomidorów i sosów, karp smażony z przyprawami „piernikowymi”, korzennymi, z purée cytrynowym i mizerią, risotto na wywarze rybnym z cytryną i pieczonym pstrągiem i surówką, ryż jaśminowy z warzywami i smażonym karpiem z mizerią. Oczywiście zazwyczaj najbardziej smakowały burgery.

Uczestnicy i opiekunowie byli zadowoleni z udziału w projekcie. Podobały im się wykłady PZW, pokaz żywych ryb i zajęcia w kuchni. Młodzież i opiekunowie zadawali sporo pytań dotyczących łowisk i hodowli ryb. Każdy miał okazję nauczyć się sprawnego patroszenia i filetowania karpia i pstrąga, poznać inne połączenia smaków, spróbować naszych ryb na surowo. Wszyscy zgłaszali chęć udziału w tego typu szkoleniach i dopytywali o kolejny konkurs wędkarski.
Mimo lekkich zawirowań związanych z realizacją tego projektu, uważamy, że osiągnęliśmy założony cel i pobudziliśmy zainteresowanie i podnieśliśmy wiedzę młodzieży na temat chowu i hodowli ryb słodkowodnych na naszym terenie, bioróżnorodności i jej wpływu na stan środowiska naturalnego, systemów jakości żywności i krótkich łańcuchów dostaw oraz wpływu jakości żywności na zdrowie i środowisko naturalne oraz szacunku do żywności i umiejętności wykorzystywania wszystkich elementów ryb do przygotowania smacznych potraw.